Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!

Dorsz w sosie śmietanowo-serowym z trzema rodzajami pieprzu

Tym razem danie z dorszem w roli głównej. Największą zaletą tej potrawy jest jej prostota i niepowtarzalny smak. Polecam każdemu, danie jest świetne i zrobi wrażenie na każdym.

 Opis:

  1. Ziemniaki obieramy, kroimy w dość dużą kostkę i gotujemy, aby były delikatnie miękkie. Ważne jest aby nie rozgotować ziemniaków ponieważ podczas późniejszej obróbki rozlecą się.
  2. W między czasie możemy pokroić dorsza w dość dużą kostkę, najlepiej o rozmiarach podobnych do wcześniej pokrojonych ziemniaków. Pokrojoną rybę posypujemy dość obficie trzema rodzajami pieprzu.
  3. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i razem z rozgniecionym czosnkiem podsmażamy na maśle.
  4. Gdy cebula zmięknie i delikatnie się przyrumieni dodajemy rybę i delikatnie mieszamy. Smażymy około 5 minut, kilkukrotnie mieszając.
  5. W między czasie ugotowane ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego. Gdy ryba będzie gotowa także dodajemy ją do naczynia i całość delikatnie mieszamy.
  6. Przygotowujemy sos. W rondelku roztapiamy masło, następnie dodajemy mąkę i całość stale mieszając przesmażamy przez 1-2 minuty. Po tym czasie dodajemy mleko i śmietankę, doprawiamy odrobiną soli, gałki muszkatołowej i trzema rodzajami pieprzu. Gdy całość uzyska jednolitą konsystencję dodajemy starty żółty ser i stale mieszamy do uzyskania jednolitego sosu.
  7. Gotowym sosem polewamy wymieszane ziemniaki z rybą. Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez około 35 min (z tego ostatnie 10 bez przykrycia). Podajemy gorące posypane świeżo posiekaną natką pietruszki.

Składniki:

  • 1 kg filetów z dorsza
  • 6 dużych ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki śmietanki 30%
  • 50 g sera żółtego
  • pieprz biały, cytrynowy, pomarańczowy
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • natka pietruszki
  • masło do smażenia

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>