Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!

Krupnik na rosole

Opis:

  1. Porcję rosołową gotujemy na małym ogniu w około 2,5-3 litrów wody przez godzinę.
  2. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Ziemniaki kroimy w kostkę, marchew w plasterki, pietruszkę i selera w słupki (na tyle duże aby łatwo było je wyłowić przed podaniem).
  3. Po godzinie do wywaru dodajemy warzywa, ziele angielskie, liść laurowy, kostkę rosołową i kaszę jęczmienną, gotujemy około 25 minut.
  4. W między czasie na patelni podsmażamy boczek pokrojony w kostkę i drobno posiekana cebulę.
  5. Pod koniec gotowania dodajemy do wywaru podsmażony boczek z cebulą i posiekany koperek. Porcję rosołową wyjmujemy i oddzielamy mięso od kości. Mięso dodajemy z powrotem do wywaru i gotujemy jeszcze około 10 minut. Podajemy i zajadamy się smaczną zupką :)

Składniki:

  • duża porcja rosołowa
  • ok. 150 g boczku
  • 5 ziemniaków
  • 2 cebule (jedna opalona nad ogniem druga podsmażona)
  • 2 marchewki
  • pietruszka (korzeń)
  • kawałek selera
  • 4 ziela angielskie i 2 liście laurowe
  • kasza jęczmienna, wedle uznania (u mnie około 100 g suchego)
  • 1 kostka rosołowa
  • pęczek koperku
  • sól i pieprz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>