Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!

Kurczak Kung Pao

Witamy ponownie po dość długiej i nieoczekiwanej przerwie. Po małych perturbacjach zaczynamy w mocnym orientalnym stylu, czyli to co wychodzi nam najlepiej. Tym razem przepis na kurczaka Kung Pao z dużą ilością dodatków, która zadowoli każdego smakosza i konesera kuchni orientalnej. Zaletą tego dania oprócz niewątpliwie bogatych smaków jest prostota przygotowania i czas jaki musimy poświęcić w kuchni, aby uzyskać coś naprawdę pysznego. Polecam każdemu, smacznego :)

Opis:

  1. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Dodać pokrojonego w dość duże kawałki kurczaka i odstawić do lodówki na około 30 minut.
  2. W między czasie dokładnie mieszamy wszystkie składniki sosu, tak aby uzyskać jednolitą konsystencję. Odstawiamy na bok.
  3. Następnie przygotujmy sobie wszystkie nasze dodatki. Paprykę i seler kroimy w dość duże kawałki, cebulę w pół piórka, czosnek i imbir drobno ścieramy.
  4. Gdy już wszystko mamy przygotowane, a nasz kurczak odczekał odpowiednią ilość czasu zabieramy się za przygotowanie naszego dania. Zaczynamy od nagrzanie woka do odpowiedniej temperatury. Wlewamy olej (około 2-3 łyżki) i nagrzewamy na dużym ogniu. Następnie dodajemy kurczaka i smażymy go do uzyskania lekko rumianego kolory. Wystarczy około 3-4 minuty. Najlepiej żeby był jeszcze lekko surowy w środku, ponieważ i tak dojdzie w późniejszym etapie gotowania. Po tym czasie zdejmujemy kurczaka do miseczki.
  5. Do rozgrzanego woka dodajemy warzywa. W razie potrzeby można ponownie dodać łyżkę oleju. Zabawę zaczynamy od cebuli, selera i papryki, gdy będą lekko miękkie przesuwamy warzywa na bok i na dno woka dodajemy czosnek, imbir i pokruszone papryczki chili. Smażymy tylko chwile, aby nie przypalić składników.
  6. Mieszamy wszystkie składniki i dodajemy do nich jeszcze kiełki i orzeszki ziemne. Całość mieszamy i trzymamy na ogniu przez jakieś dwie minuty.
  7. Po tym czasie dodajemy z powrotem do woka kurczaka i dokładnie mieszamy. Dodajemy także przygotowany wcześniej sos i cały czas mieszając wyczekujemy momenty jak zgęstnieje i dokładnie połączy wszystkie składniki (wystarczy 1 minuta). Podajemy od razu, póki gorące i pyszne :) Może być to samodzielne danie, lub jak u mnie z dodatkiem ulubionego makaronu (u mnie chow mein). Smacznego :)

Składniki marynaty:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka białego wina
  • ½ łyżeczki brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej

Składniki na sos:

  • 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
  • 2-3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki białego wina
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Warzywa:

  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka (ja nie miałem więc dałem żółtą)
  • 2-3 łodygi selera naciowego
  • ¾ szklanki prażonych orzeszków ziemnych
  • 4 ząbki czosnku (cztery ponieważ moje były małe, dużych ząbków należy dać dwa)
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 mała cebula
  • 1 suszona papryczka chili
  • 5 łyżek kiełków

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>