Kurczak z groszkiem cukrowym i kiełkami
Przepis na błyskawicznego kurczaka z groszkiem cukrowym. W potrawie tej znajdziemy wszystko to za co uwielbiamy kuchnię chińską. Duże kawałki aromatycznego kurczaka, chrupiące świeże warzywa i sosik, który bogactwem smaków dopełnia całą potrawę. Dodatkowo potrawę to wzbogacam kiełkami na patelnię (kiełki ciecierzycy, soczewicy i fasoli mung), które są bardzo wartościowe dla naszego organizmu a dodatkowo lekkostrawne i niezwykle odżywcze. Ja tak przygotowanego kurczaka podaję z makaronem sojowym, bądź ryżowym ale można również z przygotowanym na sypko ryżem.
Opis:
- Przygotowujemy makaron według przepisu na opakowaniu.
- Kurczaka pokroić w dość dużą kostkę, paprykę w słupki a cebulę w pół plasterki. Groszek dokładnie myjemy i oczyszczamy z ogonków.
- Wszystkie składniki na sos dodać do miski i dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.
- Rozgrzać olej w woku. Dodać pokrojonego kurczaka, imbir i czosnek. Całość smażymy razem, aż kurczak przestanie być surowy.
- Dodajemy cebulę, groszek i paprykę. Smażymy dalej, aż warzywa nieco zmiękną. Pod koniec dodajemy kiełki i smażymy jeszcze kilka minut.
- Dodajemy przygotowany wcześniej sos i smażymy przez minutę lub dwie, aż lekko zgęstnieje.
- Podawać gorące z przygotowanym makaronem sojowym.
Składniki:
|
Składniki na sos:
|
Dodaj komentarz