Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!

Naleśnikie ze szpinakiem i fetą

Rokrocznie obowiązkowo w moim ogrodzie musi pojawić się szpinak. Najczęściej przyrządzam go z makaronem w sosie śmietankowo-serowym. Tym razem prezentuję przepis na idealne naleśniki ze szpinakiem i fetą. Są bardzo smaczne oraz bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu.

Opis:

  1. Przygotowujemy ciasto na naleśniki. Do miski wykładamy jajka, mleko, wodę olej i sól i miksujemy. Gdy uzyskamy jednolitą konsystencję dodajemy stopniowo mąkę i stale miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto będzie dość rzadkie. Smażymy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu.
  2. Przygotowujemy farsz. Szpinak myjemy, oczyszczamy i drobno siekamy. Następnie zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na kilka minut.
  3. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy drobno posiekaną cebulę.
  4. Gdy cebula zmięknie dodajemy posiekane i odsączone liście szpinaku. Po kilku minutach dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i smażymy jeszcze kilka minut.
  5. Gdy szpinak ładnie zmięknie dodajemy pokruszoną fetę, pieprz i gałkę muszkatołową. Mieszamy dokładnie i podsmażaj razem przez ok. 5 minut, aż ser się rozpuści (mogą zostać drobne grudki). Gotowy farsz odstawiamy na kilka minut do ostudzenia.
  6. Przestudzonym farszem nadziewamy naleśniki i zwijamy jak krokiety.
  7. NaleśnikiPrzekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy startym żółtym serem. Przekładamy do piekarnika do momentu, aż ser się roztopi.

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 5 jajek
  • 12 łyżek mąki
  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody gazowanej
  • 5 łyżek oleju
  • 2 szczypty soli

Składniki na farsz:

  • 750 g świeżego młodego szpinaku
  • 200 g sera typu feta
  • 1 średnia cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • świeżo mielony pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • masło do smażenia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>