Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!
Strony WWWSerwery VPSDomenyHostingDarmowy Hosting CBA.pl

Penne z włoskimi pulpetami i bakłażanem

Opis:

  1. Bakłażana pokroić w ćwiartki oprószyć lekko solą i pieprzem. Odłożyć na sitko i pozostawić na godzinę, aż bakłażan puści soki.
  2. W dużym rondlu na średnim ogniu rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać pokrojony w plasterki seler i smażyć przez około 3 minuty.
  3. Po tym czasie dodać bakłażana i pokrojone w połówki pomidorki koktajlowe. Dusić kilka minut.
  4. W małej misce połączyć koncentrat pomidorowy, ocet winny, ¼ szklanki wody, cukier, sól i pieprz. Dodać do uduszonych warzyw.
  5. Do rondelka dodajemy również przygotowane pulpety.

Przygotowanie pulpetów: W dużej misce mieszamy wszystkie składniki. Dokładnie wyrabiamy farsz i formujemy dość małe pulpeciki (wielkości orzecha włoskiego). Pulpeciki obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju.

  1. Przykryć nasz rondelek i zmniejszyć ogień na niski. Gotujemy mieszając od czasu do czasu, aż bakłażan zmięknie (około od 15 do 20 minut).
  2. Zdjąć z ognia i wymieszać z kaparami i posiekaną natką pietruszki. Sos powinien być dobrze zredukowany, jest więc dość gęsty.
  3. W międzyczasie ugotować makaron penne według wskazówek na opakowaniu.
  4. Na talerzu wykładamy ugotowany makaron i polewamy go dość obficie sosem bakłażanowym z pulpetami.

Składniki na sos:

  • 2 łyżki oleju
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 bakłażan
  • 500 g pomidorów koktajlowych
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ¼ szklanki wody
  • ¼ szklanki białego octu winnego
  • łyżeczka cukru
  • 2-3 łyżeczki kaparów
  • świeża natka pietruszki
  • sól i czarny pieprz

Składniki na pulpety:

  • 500 g mielonego mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego
  • czerstwa bułka namoczona w mleku lub 2 łyżki bułki tartej
  • 100 g drobno startego jakiegoś twardego sera np. parmezan
  • 2 jajka
  • 2 łyżki bardzo drobno posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • ½ łyżeczki cząbru)
  • 2 małe szczypty gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki kminku
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • sól i czarny pieprz

Dodatkowo:

  • makaron (u mnie penne)
  • olej do smażenia pulpetów

Pora na pomidora!

Warzywa psiankowate 2015

Warzywa psiankowate 2015

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>