Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!

Pieczeń rzymska z jajkiem

Święta wielkanocne tuż tuż nie mogło więc zabraknąć pomysłu na świąteczną przystawkę. Tym razem coś dla prawdziwych smakoszy … pieczeń rzymska. Nie byle jaka, nie mogło w niej zabraknąć wielkanocnego akcentu, czyli jajka :). Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu a do tego smaczna. Polecam !

Opis:

  1. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni podgrzewamy olej dodajemy cebulę i podsmażamy do zeszklenia. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane suszone pomidory, całość smażymy jeszcze przez 2-3 minuty.
  2. Do mięsa mielonego dodajemy ostudzoną cebulę z czosnkiem i pomidorami, przyprawy, zioła, jajka i bułkę tartą. Całość dokładnie wyrabiam dłońmi przez kilka minut aby uzyskać jednolitą masę.
  3. Połowę masy wykładamy do foremki keksowej (u mnie o wymiarach 22×7 cm). Wzdłuż środka robimy delikatne wgłębienie, w którym układamy jajka (dłuższą stroną), tak aby się stykały. Jajka przykrywamy pozostałą masą. Delikatnie wyrównujemy.
  4. Formę z mięsem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy przez ok. 60 minut.
  5. Po upieczeniu należy odlać płyn, który powstał w czasie pieczenia.
  6. Pieczeń można podawać na ciepło pokrojoną w plastry lub na zimno.

 Składniki:

  • 750 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 2 surowe jajko
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki drobno posiekanych suszonych pomidorów
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 ½ łyżeczek soli
  • pieprz (około ¾ łyżeczki)
  • 3/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • olej do smażenia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>