Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!

Potrawka z maślaków duszonych ze śmietaną

Ten rok był mało urodzajny w grzyby. W lesie zdecydowanie częściej spotykałem grzybiarzy niż same grzyby. Jednak jeden grzyb dopisał, maślaki. Było ich bardzo dużo, zwłaszcza w młodnikach na skraju lasów. Nazbierałem całe wiadro. Następnie straciłem kilka godzin na ich przebranie i oczyszczenie. Jednak było warto. Co mniejsze maślaki udało mi się zamarynować (przepis już wkrótce). Większe trafiły na obiad dnia następnego. Początkowało miały być to zwykłe maślaki duszone w śmietanie. Jednak chciałem dodatkowo urozmaicić tą potrawę. Stąd znalazły się w niej warzywa, które akurat miałem w lodówce. Tak wyszła bardzo smaczna potrawka z maślaków, którą zajadałem się przez 2 następne dni.

Opis:

  1. Maślaki oczyścić ściągając z kapeluszy skórkę. Małe pozostawić w całości większe pokroić w ćwiartki lub połówki. Opłukać na sicie i pozostawić, żeby odciekła woda.
  2. Na maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę. Następnie dodać marchewkę pokrojoną w plasterki i posiekanego pora. Chwilę razem dusić.
  3. Dodać grzyby. Doprawić solą i pieprzem, dodać ziele angielskie. Całość dusić na małym ogniu po przykryciem około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Gdyby maślaki zaczęły nam się przypalać a marchewka nie byłaby miękka, należy dodać odrobinę wody. Wówczas należy jednak pamiętać, że przed dodaniem śmietany dusimy chwilę bez pokrywki, aby całość płynu odparowała.
  4. 3 minuty przed końcem dodajemy groszek (u mnie mrożony). Następnie zdejmujemy pokrywkę i trzymamy na ogniu do momentu odparowania całego płynu. Jeśli nie dodawaliście wody nie powinno być go zbyt dużo.
  5. Gdy zredukujemy ilość płynu do minimum dodajemy śmietanę. Dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze z 2-3 minuty.
  6. Na koniec doprawiamy pieprzem i w razie konieczności pieprzem. Podajemy gorące posypane posiekanym koperkiem z ziemniakami, makaronem lub ryżem.

Składniki:

  • 700 g maślaków
  • 1 duża cebule
  • 2 marchewki
  • ½ łodygi pora
  • ½ szklanki groszku
  • ziele angielskie
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz
  • około 200-300 ml śmietany 18%

Na grzyby 2015

Grzyby i warzywa jesienne. 2015

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>