Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!

Quesadillas z kurczakiem

Pomysł na znakomitą i szybką w przygotowaniu przekąskę na imprezę. Istnieje wiele wariacji na jej przygotowanie. W zasadzie można ją przygotować ze wszystkiego co znajdziemy w lodówce. Gwarancją sukcesu jest duża ilość sera i dobrze zrobione mięso. Gwarantuję, że tak przygotowana przystawka w mig zniknie z każdego imprezowego stołu.

 Opis:

  1. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Wrzucić do miseczki. Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką w proszku. Dokładnie wymieszać. Następnie dolejmy odrobinę oleju, jeszcze raz wymieszajmy i odstawmy do lodówki na 30 minut.
  2. W między czasie cebulę pokrójmy w bardzo drobną kostkę a pora w półplasterki. Ser należy zetrzeć na tarce o małych oczkach.
  3. Po 30 minutach należy na odrobinie oleju usmażyć kurczaka. Nie za długo 3-4 minuty wystarczą. Zdejmijmy go z patelni i na ten sam tłuszcz dodajemy cebulę, pora i czosnek przeciśnięty przez praskę. Gdy wszystkie warzywa ładnie zmiękną dodajemy z powrotem kurczaka, 5 łyżek sosu barbecue (lub ketchupu) odrobinę papryki słodkiej. Dokładnie mieszamy i trzymamy na ogniu przez około 2 minuty.
  4. Tortille ułożyć na dużej, dobrze rozgrzanej patelni.W pierwszej kolejności tortillę smarujemy odrobiną sosu (lub ketchupu) posypujemy połową startego sera. Następnie nakładamy farsz, który posypujemy resztą startego sera. Przykrywamy drugą tortillą i lekko dociskamy dłonią.
  5. Smażymy na jednej stronie do czasu, aż tortilla się zarumieni a ser roztopi, podobnie potraktujmy drugą stronę tortilli, musi ładnie się zarumienić (tak aby była chrupiąca) a ser w całości rozpuścić.
  6. Gotowe quesadillas kroimy na sześć lub osiem kawałków i podajemy póki gorące :)

Składniki:

  • 4 tortille
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 1 por (tylko jasna część)
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g żółtego sera
  • kilka łyżek sosu barbecue lub ketchupu jeśli nie mamy sosu
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>