Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!
Strony WWWSerwery VPSDomenyHostingDarmowy Hosting CBA.pl

Schabowe w śmietanie z pieczarkami

Dzisiaj przedstawiam pomysł, który pokazuje jak wykorzystać schabowe gdy zostały nam z jakiejś imprezy lub po prostu gdy podczas smażenia po raz kolejny przesadziliśmy z ich ilością. Danie jest bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu a tak podane schabowe zaskakują smakiem i świeżością.

Opis:

  1. Kotlety cienko rozbić, posolić i popieprzyć. Posypać obficie słodką papryką i tymiankiem. Panierować w mące, następnie jajku i bułce tartej wymieszanej z otrębami. Smażyć na rozgrzanym oleju.
  2. Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w dość duże plasterki.
  3. Cebulę obieramy bardzo drobno siekamy.
  4. Na tłuszczu smażymy cebulę, jak zacznie się przyrumieniać dodajemy pieczarki. Dusimy aż pieczarki puszczą wodę, która następnie powinna się zredukować do minimum, ponieważ nie chcemy żeby zabarwiła śmietanę na szaro ciemno kolor.
  5. Wlewamy śmietanę doprawiamy solą, pieprzem, ziołami i świeżo posiekanym koperkiem.
  6. Dokładamy do śmietany schabowe. Mogą być w całości lub pokrojone na mniejsze kawałki. Dusimy 5-10 minut na bardzo małym ogniu, aż panierka ładnie nasiąknie śmietaną. Ja tak przygotowane schabowe najczęściej podaję z ryżem, ale równie dobrze smakują ze ugotowanymi ziemniaczkami.

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe
  • mąka, jajko i bułka tarta wymieszana z otrębami do panierowania
  • sól, pieprz, słodka papryka i tymianek do schabowych.
  • olej dosmażenia
  • ok. 12 pieczarek
  • 1 cebula
  • około 350 g śmietany 18%
  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki ziół prowansalskich
  • świeży koperek
  • sól i pieprz

Marnacja - STOP

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>