Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!

Spaghetti z sosem ragù alla bolognese

Chyba jedno z najpopularniejszych dań, które smakuje każdemu. Nie znam nikogo komu nie smakowałby makaron z sosem pomidorowym i mięsem mielonym. Dania swą popularność zawdzięcza między innymi z powodu łatwego i szybkiego przygotowania. Ja przedstawiam dzisiaj nieco inną wersje. Nadal jest to danie bardzo łatwe w przygotowaniu, ale czas jego sporządzenia jest już znacznie dłuższy. Polecam spróbować przy wolnej chwili te wersję spaghetti. Mleko i wino nadają mięsu specyficznego i wyjątkowego smaku. U mnie dodatkowo pojawia się groszek, który w moim domu często jest dodatkowym i koniecznym składnikiem każdego sosu do spaghetti.

Opis:

  1. Mięso mielimy na sitku o dość dużych oczkach, tak aby w sosie było lepiej wyczuwalne.
  2. Bardzo drobno siekamy cebulę i podsmażamy ją na 2-3 łyżkach oleju. Gdy cebula będzie prawie gotowa dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy jeszcze 2 minuty (nie robię tego wcześniej ponieważ czosnek rzucony na mocno rozgrzany olej może się przypalić i wtedy będzie gorzki). Do warzyw na tym etapie należy dodać też jedną startą marchewkę i dusić do miękkości.
  3. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy mięso i smażymy około 5 minut. W czasie smażenia dodajemy sól, pieprz, słodką paprykę, szczyptę chili i curry.
  4. Po tym czasie dodajemy wino i dusimy do momentu, aż odparuje.
  5. Gdy wino w całości odparuje dodajemy mleko i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 60 minut. Na 10 minut przed końcem zdejmujemy pokrywkę aby mleko trochę odparowało.
  6. Po tym czasie dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy i wodę (ilość wody uzależniona od gęstości sosu, gdy zacznie nam się przypalać dodajemy więcej wody) oraz cukier. Dusimy kolejne 60 minut.
  7. Na 10 minut przed końcem gotowania zdejmujemy pokrywę, aby sos się trochę zredukował. Dodajemy także zielony groszek, bazylię i oregano. Ilość ziół wedle własnego uznania, dodatkowo można użyć tymianku lub cząbru.
  8. W między czasie gotujemy makaron według zaleceń na opakowaniu.
  9. Gotowy i odcedzony makaron obficie polewamy naszym sosem i posypujemy startym serem (rodzaj sera wedle uznania).

Składniki:

  • 250 g mięsa wieprzowego
  • 250 g mięsa wołowego
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • puszka zielonego groszku
  • puszka pomidorów (lub 3 sztuki świeżych)
  • 6 łyżeczek przecieru pomidorowego
  • 100 ml czerwonego wina
  • 250 ml mleka
  • 100-150 ml wody
  • ser żółty
  • około 1 małej łyżeczki cukru
  • przyprawy: sól i czarny pieprz, słodka papryka, chili, curry, bazylia, oregano
  • olej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>