Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!

Suszone grzyby w cieście naleśnikowym

Bardzo ciekawa propozycja wykorzystania suszonych grzybów na potrawę wigilijną. Jest bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu, a do tego bardzo smaczna. Na moim stole zawsze znika jako pierwsza. Polecam :)

Opis:

  1. Grzyby moczymy przez całą noc w mleku lub wodzie.
  2. Wbijamy do miski jajka, dodajemy mleko, wodę, szczyptę soli, wybrane przyprawy i mąkę. Dokładnie wymieszać. Wyrabiamy ciasto, które ma być nieco gęstsze od tradycyjnego na naleśniki.
  3. Grzyby gotujemy przez około 15 minut w lekko osolonej wodzie, aż będą miękkie.
  4. Ugotowane grzyby zanurzamy w cieście i smażymy, aż do momentu uzyskania złotego koloru ciasta.

Składniki:

  • suszone kapelusze prawdziwków lub podgrzybków
  • 2 jajka
  • ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki wody
  • około dwóch szklanek mąki
  • przyprawy wedle uznania ( u mnie szczypta słodkiej papryki i ziół prowansalskich)
  • sól i pieprz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>