Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!
Strony WWWSerwery VPSDomenyHostingDarmowy Hosting CBA.pl

Tatar wołowy

Moja ulubiona przystawka, która powinna obowiązkowo pojawić się na gościnnym stole. Zawsze podaję ją z marynowanymi przeze mnie grzybkami i ogórkami. Obowiązkowo powinna też pojawić się musztarda i dość dużo pieprzu, ponieważ lubię jak tatar jest lekko pikantny. Smacznego

Opis:

  1. Wołowinę dokładnie zmielić (najlepiej dwa razy) i przełożyć do miski. Dodać wodę, dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na 10-15 minut.
  2. W między czasie drobno posiekać cebulę, ogórki konserwowe i marynowane grzyby.
  3. Mięso doprawić musztardą, olejem (dodatkowo można dodać łyżeczkę maggi), solą i świeżo startym pieprzem. Następnie należy dokładnie wymieszać i uformować kulę, przełożyć na talerz i rozpłaszczyć. Dodatkowo po środku uformować zagłębienie, w które wbijemy żółtko.
  4. Dokoła mięsa wyłożyć posiekane dodatki (można użyć więcej, np. marynowaną paprykę lub kapary) . Całość jeszcze raz posypać pieprzem.
  5. Podajemy w takiej postaci lub tak jak lubi moja żona, czyli wszystkie składniki zostają wymieszane przed podaniem.

 Składniki:

  • 300 g polędwicy wołowej lub ligawy
  • łyżeczka musztardy
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki wody
  • 1 żółtko
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 średnia cebula
  • 3-4 łyżki marynowanych grzybów (u mnie były to opieńki)
  • sól i świeżo mielony pieprz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>