Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!

Wieprzowina po chińsku z mleczkiem kokosowym

Opis:

  1. Wieprzowinę pokroić w bardzo cienkie plasterki. Przełożyć do miski i zalać 2 łyżkami jasnego sosu sojowego, jedną ciemnego i łyżką octu ryżowego oraz dodać 1 łyżeczkę pasty curry. Dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić na minimum 30 minut.
  2. W tym czasie należy pokroić wszystkie przygotowane warzywa. Cebulę w piórka, por i marchew w cienkie plasterki, paprykę w słupki a kapustę pekińską posiekać. Czosnek obrać, rozgnieść i drobno posiekać.
  3. Gdy mięso spędzi odpowiednio 30 minut w marynacie rozgrzewamy woka. Dolewamy olej i czekamy, aż uzyska wysoką temperaturę. Dodajemy kurczaka i smażymy przez kilka minut (około 5 minut powinno wystarczyć). Zdejmujemy z woka.
  4. Do woka, w którym smażył się kurczak dodajemy cebulę, czosnek i podsmażamy przez około 2 minuty. Następnie dodajemy marchewkę (jako najtwardszy ze składników powinien być dodana pierwsza). Smażymy kilka minut, po tym czasie dodajemy paprykę i smażymy jeszcze przez około 5 minut.
  5. Po tym czasie dodajemy następne warzywa, czyli por i kapustę pekińską. Dokładnie mieszamy i dusimy przez 3 minuty. Dodajemy starty imbir, łyżeczkę pasty curry, sos pomidorowy, 250 ml wywaru, 2 łyżki sosu sojowego, łyżeczkę oleju sezamowego oraz mleczko kokosowe. Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy przez 2 minuty.
  6. Gdy sos uzyska jednolitą konsystencję dodajemy z powrotem do woka kurczaka. Całość dokładnie mieszamy i na małym ogniu dusimy przez 2 minuty, aby mięso było ciepłe.
  7. Na sam koniec do naszego sosu dodajemy wcześniej przygotowany makaron (u mnie makaron ryżowy) i całość dokładnie mieszamy. Potrawę można podawać również z ryżem. Smakuje równie dobrze J

Składniki:

  • 500 g schabu wieprzowego
  • ½ cebuli
  • ½ żółtej papryki
  • 3-5 liści kapusty pekińskiej (u mnie 5 ponieważ kapusta była bardzo mała)
  • 1 por (tylko górna część)
  • 1 mała marchew
  • 3 żabki czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 2 łyżeczki czerwonej past curry
  • 4 łyżeczki chińskiego sosu pomidorowego
  • 250 ml wywaru warzywnego
  • 2-3 czubate łyżki mleczka kokosowego
  • 4 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • sól (tylko w momencie kiedy daliście mniej sosu sojowego i potrawa jest za mało słona)
  • olej do smażenia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>