Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!

Zapiekanka makaronowa z boczkiem, pieczarkami i ogórkiem

Tym razem potrawa, która dawno nie gościła w naszym domu. Trochę zapomniana, ale jak lubiana zapiekanka makaronowa z wieloma mniej lub bardziej spodziewanymi dodatkami. Z wielu odmian zapiekanek te z makaronem są moimi ulubionymi. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Idealna, gdy nie mamy pomysłu na wykwintny obiad, a w lodówce zalegają nam jakieś produkty z których już dawno mieliśmy coś zrobić. Ta zapiekanka wchłonie chyba wszystko, no może prócz brukselki, którą prywatnie nie darzę największą sympatią :)

Opis:

  1. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Odstawiamy na bok.
  2. Przygotowujemy nasze dodatki do zapiekanki. Pieczarki kroimy w plasterki, boczek i ogórki w kostkę, a cebulę siekamy bardzo drobno.
  3. Na rozgrzaną patelnię dolewamy odrobinę oliwy. Gdy uzyskamy odpowiednią temperaturę w pierwszej kolejności wędruje cebula, którą podsmażamy 2-3 minuty. Następnie dodajemy boczek, dosłownie na 30 sekund, po nim na patelni pojawią się ogórki i pieczarki. Na sam koniec dorzucamy kukurydzę, wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami. Dusimy 5 minut.
  4. Przygotowujemy sos. W rondelku rozpuszczamy masło. Następnie dodajemy mąkę i chwilę przesmażamy stale mieszając. Wlewamy mleko i podgrzewamy przez około 2 minuty. Cały czas kontrolujemy sos, aby nie był za gęsty, ponieważ może się łatwo przypalić. Na sam koniec dodajemy starty żółty ser, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową i mieszamy, aż ser się roztopi a cały sos będzie miał jednolitą konsystencję. Po zdjęciu z ognia dodajemy jeszcze drobno posiekaną natkę pietruszki.
  5. Ugotowany i ostudzony makaron dodajemy do patelni z pozostałymi składnikami i dokładnie mieszamy, tak aby makaron dokładnie pokrył się wszystkimi dodatkami.
  6. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy naszym sosem. Pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 180°C. Następnie pozostało nam już tylko zajadać się smakowitą zapiekanką.

Składniki:

  • makaron (około 2 szklanek suchego makaronu)
  • około 15-20 średnich pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 ogórki konserwowe
  • 5 plastrów wędzonego boczku
  • ½ puszki kukurydzy
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól i pieprz

Składniki na sos:

  • 3 łyżki maki
  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki masła
  • 6-9 łyżek startego żółtego sera
  • sól i pieprz
  • gałka muszkatołowa

Pozostałe składniki:

  • natka pietruszki
  • olej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>