Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!
Strony WWWSerwery VPSDomenyHostingDarmowy Hosting CBA.pl

Zrazy z pieczarkami i warzywami w sosie własnym

Potrawa ta pochodzi z co tygodniowego męskiego spotkania i wspólnego gotowania. Tym razem pracą podzieliłem się z Grześkiem. Jego dziełem były pyszne pieczone ziemniaki, które wręcz rozpływały się w ustach. Moim zadaniem było przygotowanie mięsa. Wybrałem zrazy z dość dużą ilością dodatków w sosie własnym, który wzbogaciłem w dużą ilość marchewki, co było strzałem w dziesiątkę. Danie było naprawdę przepyszne i warto było czekać te dwie niezwykle długie godziny, aby na końcu móc rozkoszować się jego smakiem. Polecam.

Opis:

  1. Plasterki szynki wieprzowej dokładnie rozbijamy i posypujemy z obu stron solą i pieprzem.
  2. W między czasie podsmażamy pół cebuli z pieczarkami. Doprawiamy odrobiną soli, pieprzu i słodkiej papryki. Na koniec dodajemy łyżkę drobno posiekanej natki pietruszki. Studzimy.
  3. Każdy kawałek przygotowanej szynki smarujemy łyżeczką musztardy. Następnie układamy plasterki żółtego sera, przestudzone podsmażone pieczarki, kawałki czerwonej papryki i ogórka konserwowego.
  4. Dokładnie zwijamy w rulon i dodatkowo zabezpieczamy nitką aby zrazy się nie rozwinęły. Następnie obsmażamy na oleju z każdej strony na złoty kolor. Zrazy przekładamy do garnka i podlewamy gorącym bulionem (tak aby przykrył zrazy powyżej 1 cm). Do gotujących się zrazów dodajemy ponadto ziele angielskie, liść laurowy, czosnek granulowany, szczyptę rozmarynu i ½ łyżeczkę ziół prowansalskich. Gotujemy na małym ogniu przez około 1,5 godziny.
  5. W między czasie na oleju na którym smażyliśmy zrazy podsmażamy drobno posiekaną cebulę i czubatą łyżeczkę słodkiej papryki. Należy pamiętać, aby nie dopuścić do przypalenia papryki bo będzie gorzka. Tak przygotowaną cebulę dodajemy do garnka w którym duszą się zrazy.
  6. Na ostatnie 30 minut gotowania dodajemy marchewkę pokrojoną w plasterki. Gotujemy dalej, sos powinien zredukować się o połowę, tak aby był wyrazisty w smaku. Na koniec gotowania wyciągamy zrazy, dokładnie ściągamy wszystkie nitki, którymi były związane. Sos zagęszczamy odrobiną zasmażki.
  7. Podajemy polane sosem z ziemniakami w każdej postaci, ryżem lub kaszami. U mnie były to pieczone ziemniaki. Smacznego.

Składniki:

  • sześć 1 cm plasterków szynki wieprzowej
  • musztarda, u mnie sarepska
  • 1/2 cebuli
  • kilkanaście pieczarek
  • natka pietruszki
  • papryka czerwona lub konserwowa
  • ogórek konserwowy
  • żółty ser (6 plasterków)
  • słodka papryka
  • sól i pieprz

Składniki na sos:

  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • ziele angielskie
  • 2 liście laurowe
  • słodka papryka
  • ½-1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
  • zioła prowansalskie
  • szczypta rozmarynu
  • sól i pieprz
  • bulion

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>